top of page

3ήμερη Χειμερινή Εκδρομή στα Ανώγεια

Μία ξεχωριστή δράση σχεδίασαν και πραγματοποίησαν οι Ανιχνευτές της 2ης και 4ης Κοινότητας το τριήμερο 4-6 Γενάρη, στα Ανώγεια. Οι Ανιχνευτές ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής από τα ΚΤΕΛ γεμάτοι όρεξη, κέφι και διάθεση για περιπέτεια. Μετά από μία ώρα στο δρόμο, έφτασαν στο χωριό των Ανωγείων και κινήθηκαν προς το σχολείο του χωριού, όπου και θα τους φιλοξενούσε.

Ο καιρός ήταν σύμμαχος και έτσι ξεχύθηκαν στο χωριό για να συναντήσουν την κα Αμαλία για να φτιάξουν παραδοσιακά εδέσματα του χωριού, τόσο γλυκά όσο και αλμυρά. Οι Ανιχνευτές μας πειραματίστηκαν, διασκέδασαν με την παρασκευή των γλυκών και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε καθώς ήταν νοστιμότατα...!!

Το πρωί του Σαββάτου οι Ανιχνευτές βγήκαν στο χωριό νωρίς το πρωί για να πουν τα κάλαντα των Φώτων και να κεράσουν τους χωριανούς με τα γλυκά που είχαν φτιάξει την προηγούμενη ημέρα και, αμέσως μετά, ξεκίνησαν πεζοπορία για τον αρχαιολογικό χώρο της Ζωμίνθου. Καθώς, όμως, προχωρούσαν ο καιρός είχε άλλα σχέδια και αποφάσισε να τους "φιλέψει" με εμπειρίες μοναδικές που θα ζήλευε ο καθένας. Χιόνι άρχισε να πέφτει και καθώς προχωρούσαν αυτό εξελίχθηκε σε βαριά χιονόπτωση ασπρίζοντας τα πάντα. Έτσι, αποφάσισαν για λόγους ασφαλείας να γυρίσουν στα Ανώγεια, αφού έβγαλαν selfie και ομαδικές φωτογραφίες για να θυμούνται την περιπέτεια αυτή...!!

Το απόγευμα επισκέφτηκαν το μουσείο του Νίκου Ξυλούρη, το οποίο στεγάζεται στο σπίτι του. Εκεί είδαν πράγματα τόσο του Ψαρονίκου όσο και του αδελφού του Ψαραντώνη. Στη συνέχεια οι Ανιχνευτές πραγματοποίησαν τρεις πρωτογενείς έρευνες, σχετικές με τα ήθη και έθιμα των Ανωγείων, την παραδοσιακή κουζίνα τους αλλά και το βίο του Νίκου Ξυλούρη.

Την ημέρα των Φώτων οι Ανιχνευτές παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του χωριού ενώ στη συνέχεια επέστρεψαν για να μαζέψουν το χώρο και να προετοιμαστούν για το δρόμο της επιστροφής. Ο ήλιος που βγήκε ήταν σύμμαχος και έδωσε την ευκαιρία να παίξουν με το χιόνι που είχε απλωθεί παντού από τη χτεσινή ημέρα.


Ήταν μία εκδρομή που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων. Και στις επόμενες με το καλό...


Πρόσφατα Άρθρα
Ακολούθησέ μας παντού
           #airscoutsofheraklion
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page